Milieuverklaring

Mobiliteit

Onze werkplaatsen, te Etterbeek, hebben veel voordelen voor wat betreft mobiliteit en CO² uitstoot. Die bevinden zich op een gemiddeld 7km van de belangrijkste evenementenplaatsen waar wij gewoonlijk werken.

In onze onderneming, verplaatst 20% van het personeel zich per fiets en 20% komt met het openbaar vervoer (NMBS, MIVB, De Lijn). Bovendien hebben wij onze wagenpark verminderd. Met hetzelfde aantal werknemers hebben wij ons aantal bedrijfswagens van 40% verminderd, en zodoende ook onze CO² uitstoot. Gemiddeld leggen onze medewerkers 4km af om naar onze werkplaats te komen.

Onze leveranciers moeten dezelfde nabijheid kenmerken vertonen (gemiddeld afstand van 6km). Dit is een van de selectievereisten, naast de goederenkwaliteit en de voorgestelde dienst.

Afvalbeheer

In samenwerking met Net Brussel hebben wij sorteercontainers geplaatst : glas, papier/karton, restafval (huishoudelijk) en PMC. Bovendien werken wij samen met een bedrijf die afvalolies beheert en regelmatig afhaalt. Onze afvalwater is gefiltreerd om de riolering niet te vervuilen met ongeschikte stoffen. Al onze medewerkers weten hoe belangrijk het is om de afval te sorteren en zijn regelmatig aan deze goede praktijken herinnerd.

Al onze kantoren zijn uitgerust met papier sorteersystemen en gerecycleerd papier ; ons administratief team is zeer betrokken bij het duurzaam beheer van kantoorbenodigdheden in het algemeen.

Energieverbruik

Wel bewust van de kwaliteit van het water in Brussel, vermijden wij fleswater zoveel mogelijk. Wij gebruiken leidingwater voor elk intern gebruik : zowel in de keuken als voor het afwassen. Wij hebben ook de temperatuur in onze kantoren verminderd, en worden aangemoedigd om liever warmer te kleden dan de verwarming te verhogen. Bovendien gebruiken wij geen airconditioning systeem in de zomer.

Isolatiewerken zullen binnenkort plaatsvinden om ons energieverbruik te verminderen en de welzijn van onze medewerkers te bevorderen. Onderhandelingen zijn aan de gang met eigenaars van zalen, ondernemers en officiële instanties. Een oplossing wordt nu ontwikkeld en zou in de volgende maanden moeten toegepast worden.

Redelijke voeding

Om het verspillen te vermijden, hebben wij een gecontroleerd aankoopbeleid rechtstreeks gebonden met onze bestellingen. Wij proberen de meest precieze rekening te maken, en de First In First Out systeem wordt door ons intern beheer toegepast, om het stockmanagement te verbeteren.

Bovendien passen onze commerciële medewerkers de principes van een duurzame voeding toe. De menu’s zijn altijd samengesteld afhankelijk van het seizoen. Onze leveranciers en wij zorgen ervoor om alleen maar niet bedreigde vissoorten te gebruiken. Wij gebruiken lokale producten, en zelfs biologisch en/of fairtrade producten als deze beschikbaar zijn en een voldoende kwaliteit vertonen. De kwaliteit is belangrijker dan de prijs wanneer een product wordt gekozen.

Onze partners weten dat wij lokale producten bevoorrechten en zijn, meestal, bewust van de duurzame ontwikkeling thematiek. Sommige hebben een breed bio assortiment samengesteld. Zowel voor vlees als voor groenten.

Vanaf 2009 hebben wij de porties vlees in onze schotels verminderd. Wij proberen evenwichtige en gezonde menu’s aan te bieden. Al onze voorstellen bevatten vegetarische schotels.

Wij werken zoveel mogelijk met ruwe producten, in bulk geleverd. Zo gebruiken wij minder verpakkingen. In het algemeen, wordt het regelmatig herinnerd aan onze medewerkers dat het verspillen ongunstige effecten op het milieu, maar ook een financiële en ecologische kost op korte en lange termijn heeft zowel voor onze klanten als voor ons.

Duurzaam beheer van evenementen

Wanneer evenementen op de rand van Brussel of verder plaatsvinden, organiseren wij een carpooling systeem voor de medewerkers die in dienst zijn. Zo kunnen wij de kosten en vooral onze koolstofvoetafdruk verminderen.

Gedurende de evenementen gebruiken wij geen individuele porties voor producten zoals suiker, koekjes, koffiemelk. Wij gebruiken zoveel mogelijk glazen waterflessen met statiegeld.

Wij recyclen de verpakkingen (plastic flessen) op de evenementen locatie.

In uitzonderlijke gevallen gebruiken wij wegwerp materiaal. Het is dan vaak op specifieke aanvraag van de klant of wegens bijzondere omstandigheden. Wij zorgen ervoor dat een gerecycleerd/recycleerbare of biologisch afbreekbaar materiaal wordt gebruikt.

Intentieverklaring

Les Frères Debekker N.V. is een familiebedrijf opgericht in 1973. Voor ons is de lange termijn altijd belangrijker dan de korte termijn. Dit principe maakt deel uit van een algemene filosofie voor duurzame ontwikkeling.

Onze prioriteit is de uitvoering van het proces die ons gebouw aan de normen moet aanpassen, rekening houdend met de energie en milieu vereisten : isolatie, waterbeheer, elektriciteit, enz. Het doel is het bestaand gebouw te optimaliseren, en de nieuwe normen na te leven.

Wij hebben de Charter voor het verkrijgen van het Label Ecodynamische onderneming vanaf 2013 ondertekend. Wij hebben dus onze actieplan uitgevoerd, die een periode van 2 jaren zal duren, met de verstandige raden van het BIM.

Voorts, wat betreft de werkkleding zijn we gebonden tot 2015 met een bedrijf die geen bio katoen aanbiedt. Zodra dit contract verstrijkt, zullen we samenwerken met bedrijven die, zoals wij, bij een duurzame ontwikkeling betrokken zijn.

Wij beloven onze klanten en personeel voortdurend in te lichten over onze inzet voor een samenhangend en vooruitstrevend milieubeleid.

De Raad van Bestuur
Voor les Frères Debekker-Traiteur SA/NV